Pengeluaran Belia Dalam Bidang Pertanian: Melebihi Ladang | INSTITUT PERTANIAN TROPIKA DAN SEKURITI MAKANAN (ITAFoS)
» ARTIKEL » Pengeluaran Belia dalam Bidang Pertanian: Melebihi Ladang

Pengeluaran Belia dalam Bidang Pertanian: Melebihi Ladang

Oleh: Dr. Tey Yeong Sheng

Belia tidak berminat dalam bidang pertanian. Tanggapan umum ini sebahagiannya disebabkan oleh pemerhatian bahawa orang muda meninggalkan pertanian di negara-negara membangun. Keengganan para belia yang tidak terlibat dengan perladangan untuk menjadi buruh pertanian telah membentuk sebahagian tanggapan yang dipegang oleh agensi pembangunan dan pembuat dasar kebangsaan dan antarabangsa. Penyelidik telah berusaha jauh untuk mencari cahaya dalam kesuraman. Satu penemuan umum adalah bahawa persepsi negatif terhadap persekitaran ladang dan keuntungan adalah sebab utama yang menyumbang kepada teka-teki tersebut.

Pertanian adalah perniagaan. John Davis dan Ray Goldberg yang mencipta istilah agribisnis pada tahun 1957 akan menolak definisi pertanian yang sempit di atas. Agribisnis adalah industri yang terlibat dalam operasi penghasilan oeprasi ladang, pembuatan dan pengedaran peralatan dan bekalan ladang, dan pemprosesan, penyimpanan, dan pengedaran produk pertanian makanan. Ia melangkaui tahap pengeluaran ladang. Pemahaman masa depan mengenai minat belia dalam pertanian harus mengikuti pendekatan rantai nilai seperti itu.

Tarikh Input: 01/11/2020 | Kemaskini: 14/06/2022 | noorbaiti

SXEdBAe~