3rd University Consortium Graduate Forum 2017 | INSTITUT PERTANIAN TROPIKA DAN SEKURITI MAKANAN (ITAFoS)
» BERITA » 3rd University Consortium Graduate Forum 2017

3rd University Consortium Graduate Forum 2017

19 Ogos, 2017 - Tujuh university di bawah Konsortium Universiti (UC) Asia Tenggara bagi Pendidikan Siswazah, Pertanian dan Sumber Asli berkumpul di Kasetsart University (KU) pada 17 - 18 Ogos 2017 bagi 3rd UC Graduate Forum (UCGF) dengan tema "Menghadapi Kekurangan Makanan dan Tenaga Dan Perubahan Iklim melalui Teknologi Pertanian dan Inovasi yang Mampan dan Inklusif". Pembukaan forum oleh Dr Chongrak Wachrinrat, Presiden KU, selepas mesej yang disampaikankan oleh Dr. Gil C. Saguiguit, Jr., Pengarah SEARCA. Dr. Chantavit Sujatanond, Pengarah Pusat Pendidikan Tinggi dan Pembangunan Serantau SEAMEO (RIHED) pula menyampaikan ucaptama, sementara Dr. Buncha Chinnasri, Penolong Presiden KU, menjadi tuan rumah kepada seluruh acara.

Sebanyak 31 pelajar siswazah mewakili university masing-masing menyampaikan kertas penyelidikan pada sesi selari. Seorang pelajar PhD yang terpilih, di bawah ITAFoS, Puan Raihana Ridzuan juga menyampaikan kertas penyelidikannya berjudul 'Prestasi hasil, kandungan capsaicinoids dan penilaian penyakit anthracnose genotip cili kulai terpilih bagi pembangunan varieti'.

UCGF bertujuan memberi peluang kepada pelajar siswazah dari ahli UC untuk berkongsi pengetahuan, idea penyelidikan, dan pengalaman baru dalam platform terbuka; menawarkan latihan akademik dan membangunkan para cendekiawan generasi akan datang; Menggalakkan kajian trans-disciplinary dan mempromosikan integrasi penyelidikan melalui perkongsian strategik di kalangan ahli UC; Dan mengukuhkan hubungan di antara dan dikalangan ahli UC.

Tarikh Input: 29/08/2017 | Kemaskini: 29/08/2017 | mohdhusni

SXFFXAZ~